Wygląd: Płat wafla płaski. Jedna strona posiada lekkie nacięcia w kratkę, druga strona posiada głębokie nacięcia, które służą do nakładania masy kremowej.
Kształt: Płat wafla w kształcie kwadratu.
Wielkość: 270 mm x 270 mm x 0,7 mm.
Konsystencja: Bardzo kruche, delikatne.
Smak i zapach: Charakterystyczny, niepowtarzalny, naturalnie lekko słodki smak.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju): Kolor złocisty, wypieczony.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu: Wafle tortowe wytwarzane na terenie województwa lubelskiego są cenione przede wszystkim za ich jakość i trwałość, a także za tradycyjny i wyśmienity smak. Tajemnica tej doskonałości tkwi w unikatowych surowcach, metodzie i miejscu wytwarzania wafli. Wafle tortowe suche powstają na podstawie znanej od lat i sprawdzonej receptury. Produkowane są wyłącznie z naturalnych i najlepszej klasy składników (mąka, olej, woda), bez jakichkolwiek konserwantów. Mimo to zachowują wyśmienity, delikatny smak i kruchość długo po otwarciu. Wafle tortowe produkowane są ze staropolskich, unikatowych odmian pszenicy, które charakteryzuje niska zawartość glutenu. Wafle tortowe wykorzystywane są do przygotowania szybkich deserów. Mogą być przekładane: dżemem, powidłami, czekoladą, miodem, mlekiem skondensowanym i innymi wszelkiego rodzaju masami.