Produkty tradycyjne i lokalne Drukuj Zapisz

Piernik lubelski

Piernik lubelski
26
czerwca
2020

Prostopadłościan składający się z dwóch warstw ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, przełożonych powidłami śliwkowymi. Receptura charakterystyczna dla Lubelszczyzny pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. W odróżnieniu od receptury z czasów staropolskich do wypieku piernika lubelskiego używa się cukru, a zamiast masła smalcu. W produkcji używa się produktów szeroko dostępnych na ziemi lubelskiej: miód pszczeli wielokwiatowy, śliwki węgierki, mąka pszenna. Anna Sawa Jabłonna Majątek 120 tel. 505 302 413
Autor: Starostwo Powiatowe w Lublinie
Powrót
grafika dłoń
PORADNIK
KLIENTA
Osoba trzymająca komórkę z mapą
Geoportal
grafika tryby
Instrukcje
załatwiania
spraw
grafika tablet
E-usługi
grafika dłonie na klawiaturze
Elektroniczna
Tablica
ogłoszeń
logo esesja
E-sesja
grafika kamera
Transmisje
z sesji
rady powiatu
grafika przybory piśmiennicze
Edukacja
w powiecie
lubelskim
grafika dłoń z długopisem
Powiatowa Rada
Pożytku publicznego
grafika młotek sędziowski
Nieodpłatna
pomoc
prawna
grafika chmury
Pogoda
grafika dokumenty i lupa
Ochrona
danych
osobowych
grafika pusta klasa
Projekty
edukacyjne
grafika logo inkubator
Inkubator
pszczelarstwa