Produkty tradycyjne i lokalne Drukuj Zapisz

Cebularz lubelski

Cebularz lubelski
26
czerwca
2020

Pszenny wypiek charakterystyczny dla ziemi lubelskiej. To okrągły placek o średnicy 15-20 cm pokryty cebulą wymieszaną z makiem. Tradycja jego wypieku wywodzi się z nieistniejących dziś żydowskich piekarni na terenie Starego Miasta w Lublinie. Od żydowskich piekarzy receptura wypieku cebularza rozprzestrzeniła się na całą Lubelszczyznę.
 
Każda z piekarni ma swoją specyficzną recepturę produkcji cebularza. Dlatego każdy może smakować inaczej. Warto zwrócić uwagę na cebularze wypiekane w gminie Głusk w piekarni Lux - Piek w Abramowicach Prywatnych. Jej właściciel Krzysztof Kuras był jednym z inicjatorów wpisania cebularza lubelskiego na Listę Produktów Tradycyjnych.
Autor: Starostwo Powiatowe w Lublinie
Powrót
grafika dłoń
PORADNIK
KLIENTA
Osoba trzymająca komórkę z mapą
Geoportal
grafika tryby
Instrukcje
załatwiania
spraw
grafika tablet
E-usługi
grafika dłonie na klawiaturze
Elektroniczna
Tablica
ogłoszeń
logo esesja
E-sesja
grafika kamera
Transmisje
z sesji
rady powiatu
grafika przybory piśmiennicze
Edukacja
w powiecie
lubelskim
grafika dłoń z długopisem
Powiatowa Rada
Pożytku publicznego
grafika młotek sędziowski
Nieodpłatna
pomoc
prawna
grafika chmury
Pogoda
grafika dokumenty i lupa
Ochrona
danych
osobowych
grafika pusta klasa
Projekty
edukacyjne
grafika logo inkubator
Inkubator
pszczelarstwa