Produkty tradycyjne i lokalne Drukuj Zapisz

Szynka wieprzowa z Krzczonowa

Szynka wieprzowa z Krzczonowa
26
czerwca
2020

Wygląd: Szynka wieprzowa z okrywą tłuszczową i skórą ponacinaną w szachownicę. W przekroju jednolita, bez przerostów tłuszczowych.
 
Kształt: Okrągły.
 
Wielkość: Około 1 kg - 1,5 kg.
 
Konsystencja: Miękka, soczysta.
 
Smak i zapach: Słodko-słonawy, delikatnie przeniknięty ziołami używanymi do peklowania. Zapach charakterystyczny dla mięsa peklowanego, wędzonego drzewem olchowo-dębowym.
 
Barwa (zewnętrzna i na przekroju): Zewnętrzna jasno-brązowa, w przekroju różowa.
 
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
 
Dawniej wieprzowina była pożywieniem ludzi z niskich stanów społecznych, którzy ciężko pracowali na roli. Arystokracja nie spożywała mięsa wieprzowego ani warzyw rosnących w ziemi według zasady, że to, co w ziemi jest ubrudzone i nie jest godne podniebienia ludzi zamożnych. W czasach rozbiorów i pierwszej wojny światowej, ze względów ekonomicznych i głodu, jaki panował wówczas w Polsce, spożycie wieprzowiny zwiększyło się. Zaczęto ją doceniać ze względu na szeroką dostępność, a także na długo utrzymującą się świeżość wyrabianych z niej wędlin wędzonych. Ponadto, mięso wieprzowe było wysoce energetyczne i syte. I chociaż w latach dwudziestych ubiegłego wieku wzrosło spożycie wieprzowiny na wielu zamożnych stołach, to jednak wytwarzanie wędzonek jest ściśle związane ze wsią i gospodarczym wyrobem. Każdy rejon w Polsce charakteryzuje inny smak wyrobów wędliniarskich. Krzczonów jest to miejscowość położona na terenie Lubelszczyzny, z dala od przemysłu i miast. Dzięki czemu teren ten jest czysty, wolny od wielu zanieczyszczeń związanych z dużym przemysłem. Obecnie jest to teren Krzczonowskiego Parku Krajobrazowego. Miejscowi ludzie w większości do dziś zajmują się rolnictwem. Pomimo nacisku na rozwój rolnictwa wielohektarowego, wiele gospodarstw zachowało drobną strukturę 3-5 hektarów. Szynka wieprzowa z Krzczonowa jest jednym z produktów, na który smak i zapach wpływają warunki klimatyczne oraz metoda wyrobu i dodatki, jakie zostały użyte w produkcji. Pierwsze wzmianki słowne o recepturze szynki wieprzowej z Krzczonowa pochodzą sprzed drugiej wojny światowej, ale większą popularność zdobyła po 1945 roku. Wtedy to miejscowy mistrz masarski, wraz ze swoimi pomocnikami, założył mały zakład produkujący przeróżne wędliny, a w tym i szynkę. W tym czasie dzięki gościom i ludziom przejezdnym, którzy kupowali wyroby z masarni, przylgnęła nazwa szynki wieprzowej z Krzczonowa. Po zamknięciu masarni, przez Służby Bezpieczeństwa ówczesnego Państwa Polskiego, produkcja wędlin ograniczyła się do wyrobu w domu dla potrzeb własnych rodzin czy znajomych. Dzięki ludziom pracującym w masarni receptura wyrobu przetrwała do dnia dzisiejszego, a produkcja kontynuowana jest przez wielu gospodarzy krzczonowskich. Na jakość szynki wpływa wiele czynników, m.in. odpowiednie karmienie tuczników, proces peklowania trwający od 4 do 7 dni, dwuetapowy proces wędzenia, najpierw suchym drewnem olchowo-dębowym, później mokrym z domieszką czereśni, wiśni lub jabłoni, a także parzenie szynki w temperaturze 70-80 stopni C z dodatkiem przypraw i ziół. Wszystkie te działania dają osobliwy i niepowtarzalny smak szynki wieprzowej z Krzczonowa, która cieszy się uznaniem mieszkańców tego regionu, jak też zdobywa coraz większą popularność za granicami Polski. Dzięki walorom i bogactwu smaku szynka z Krzczonowa wpisała się na stałe w lokalną kuchnię, czego dowodem jest przygotowywanie jej przez mieszkańców zarówno na święta jak i rodzinne uroczystości.
Autor: Starostwo Powiatowe w Lublinie
Powrót
grafika dłoń
PORADNIK
KLIENTA
Osoba trzymająca komórkę z mapą
Geoportal
grafika tryby
Instrukcje
załatwiania
spraw
grafika tablet
E-usługi
grafika dłonie na klawiaturze
Elektroniczna
Tablica
ogłoszeń
logo esesja
E-sesja
grafika kamera
Transmisje
z sesji
rady powiatu
grafika przybory piśmiennicze
Edukacja
w powiecie
lubelskim
grafika dłoń z długopisem
Powiatowa Rada
Pożytku publicznego
grafika młotek sędziowski
Nieodpłatna
pomoc
prawna
grafika chmury
Pogoda
grafika dokumenty i lupa
Ochrona
danych
osobowych
grafika pusta klasa
Projekty
edukacyjne
grafika logo inkubator
Inkubator
pszczelarstwa